Yeni Albüm! Şirin Pancaroğlu-Çengnağme

Şirin Pancaroğlu bu albümle; 17. yüzyılda tarih sahnesinden çekilmiş, coğrafyamıza özgü bir kucak arpı olan çeng ile bizleri tanıştırıyor. Çeng, müzikteki gelişmelere ayak uyduramayıp, zaman içerisinde kullanımdan düşen ancak ortaçağ İslam kültürlerinde önemli bir yere sahip bir çalgı. Çeng'e dair son yazılı tanıklık Evliya Çelebi'nin "Seyahatnağme"sinde yer alıyor. Pancaroğlu 9. albümü olan bu çalışmayla, çengin o kendine has toprakaltı sesini canlandırmış oluyor. Arpist Şirin Pancaroğlu'nun son CD'si Çengnağme (Çeng'in Ezgisi) Lila Müzik etiketiyle yayınlandı.

300 yıl Sonra Ses Verdi

Hürriyet Gazetesi

Arpist Şirin Pancaroğlu 17'nci yüzyılda tarih sahnesinden çekilmiş coğrafyamıza özgü bir kucak arpı olan 'çeng'i yeniden müzik dünyasına kazandırdı. Sanatçı kendisi için özel olarak üretilen çeng ile eski ve yeni parçaları yorumluyor.
Klasik müzik geleneğiyle yetişen Şirin Pancaroğlu, bir yandan arp konserleri, diğer yandan geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmalarıyla tanınıyor. Sanatçı 'Çengnağme' adını verdiği yeni CD'sinde,17'nci yüzyıldan bu yana müzik sahnelerinden çekilmiş bir İran-Osmanlı enstrümanı olan çengin izini sürüyor.

'Minyatürlerde Gördüm'
Pancaroğlu çeng ile karşılaşmasını şöyle anlatıyor:"Arp çalmaya başladığım yıllardan itibaren ortaçağ ve erken modern dönem İran ve osmanlı minyatürlerinde sıkça karşımıza çıkan, yere oturularak çalınan ve yaklaşık 25 teli bulunan, arpa çok benzeyen bir çalgı hep dikkatimi çekmişti. Zaman içerisinde merakım arttı ve bu çalgının sesini duymak, onu çalmak istedim. Belli ki bu bizim coğrafyamızın arpı idi. Minyatürlerde resmedilen çalgılar arasında çok sık boy göstermesi ortaçağda sevilen bir çalgı olduğunu ortaya koyuyordu. Ancak bu çalgının hiçbir örneği günümüze ulaşmamıştı. Çeng aslında açılı bir arp. Mezopotamya'da çalınan açılı arplar yok olduktan sonra, yakın doğu İslam kültürlerinde, ki burada özellikle İran,Irak ve Türkiye'yi belirtmek gerekir, bu tür arpların izine rastlıyoruz. Şairler arasında favori bir tema olan çeng, müzikteki gelişmelere ayak uyduramayıp, zamanla kullanımdan düşüyor. 1660'da Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'sinde İstanbul'da sadece tek bir tip çeng ile 10 çengi'nin (çeng çalan kişi) varlığından söz ediyor. Bu, çeng'e dair bilinen son yazılı tanıklık. Bu albümde kullandığım çeng 2013 yılında İzmir'li çalgı yapımcısı Levent Güleç tarafından üretildi."
Şirin Pancaroğlu'nun son CD'si 'Çengnağme' (Çengin Ezgisi) Lila müzik etiketiyle yayınlandı. CD'de Şirin Pancaroğlu'na müzik dostları Bora Uymaz, Murat Aydemir, Derya Türkan, Yavuz Akalın, Meriç Dönük, Volkan Ergen, Volkan Topakoğlu eşlik ediyor.

Arp severlerin hayran kulübü Gönüllülerini Arıyor!

Sevgili takipçilerimiz,
Arp severlerin hayran kulübü bir sivil toplum kuruluşu olarak gelişimini gönüllü insan kaynağından sağlamaktadır. Derneğimizde çalışan tüm yetkililer görevlerini görevli olarak sürdürmektedir. Ekim 2023 te başlattığımız gönüllü programımız sayesinde aramıza katılan gönüllülerimiz sayesinde derneğimize bir çok katkı sağlamışlardır ve sağlamaya devam etmektedirler.
Arp severlerin hayran kulübü gönüllüsü neler mi yapabilirsiniz?
-Konserlerde ve etkilerde ASHK Standında görev alabilir, ASHK sosyal medya takibi yaparak, yeni gönderi ve haber paylaşımından sorumlu olabilir,
-ASHK Web sitesinin güncellenmesi ve içeriklerin geliştirilmesini sağlayarak,
-Dernekteki her türlü ofis ihtiyacının tedariğini sağlayabilir,
-Proje döneminde konser öncesi ve sonrası konuk yabancı sanatçılar ile ilgilenip ihtiyaçları olan konularda onlara destek verebilir,
-Konserlerde sahne önü ve sahne arkası ihtiyaçlara yardımcı olabilir,
-Konserlerde ve tüm ASHK etkinliklerinde fotoğraf/video çekimi yapabilir ve konser sonunda audio/video kayıtları temin ederek ilgili kişiye ulaştırabilir,
-Ve ASHK'nin tüm mevcut ya da yapılması planlanan faaliyetlerinde görev alabilirsiniz.

Sizlere farklı bir çevreyi tanıma, yeni insanlarla tanışma, kendi gücünüzü ve neler yapabileceğinizi yeniden keşfetme ve başarının bir parçası olma imkanı sağlayacak olan bu fırsatı kaçırmayın.

Cafe Tango Albüm Oluyor

Cafe Tango arşivlik bir albümle ölümsüzleşiyor. Kimi zaman oldukça şaşırtıcı, kimi zaman dinleyende alkışlama arzusu uyandıran kimi zamansa dinleni nostaljik bir yolculuğa çıkaran tangolar yer alıyor. Çoğunluğu Bora Uymaz'a ait besteler ve sözlerle Şirin Pancaroğlu'na ait bestelerin yanında Astor Piazolla'dan eserler ve Arjantin tangosunun klasiklerinden örnekler albümdeki repertuarı oluşturuyor. Güçlü, nostaljik sesi ve kendine özgü tango yorumuyla Bora Uymaz, Arjantinli efsane gitarist Ricardo Moyano, deneyimli bandeneoncu Carlos Gustavo Battistessa, usta konrtbasçı Volkan Topakoğlu ve Şirin Pancaroğlu'nun müzikal üslupları unutulmayacak tadlar bırakıyor. Gerçek bir tango deneyimi için.

ASHK'nin İngilizce Çeviri Gönüllüsü Olmak İster Misiniz?

ASHK her ay bir bültenle Türkiye'deki arp etkinliklerini yaklaşık 3000 kişiye mail yoluyla, bunun dışında da sosyal medyadan paylaşımda bulunuyor. Bu uygulama meslek dalımızın gelişimi için büyük önem arz etmekte ve çok güzel geri dönüşler alıyoruz. bültenlerimizi yurt içinde Türkçe ancak bir o kadar önem taşıyan uluslararası mesleki camiamızla İngilizce paylaşıyoruz. Kasım ayı bültenimizi çeviri eksikliğinden dolayı yurtdışına gönderemedik ve çok üzüldük. İyi İngilizcesi olan bir kişinin ayda 1 saatini vererek yapabileceği bu çeviri konusunda bize destek olmak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçiniz. ASHK Gönüllükleri arasına siz de katılın, çok mutlu oluruz. Şimdiden teşekkürlerimizle.